Acupunctuur bij Slapeloosheid

Ongeveer 30% van de volwassenen heeft te maken met slapeloosheid. De slaap problemen kunnen heel divers zijn. U kan problemen hebben met het in slaap geraken, het blijven slapen, onrust of te licht slapen, vaker wakker worden of heel kort slapen.

acupunctuur
woman receiving an acupuncture treatment

Vermoedelijke oorzaken en gevolgen van slapeloosheid

Niet kunnen slapen heeft onder meer invloed op je nachtritme. Dit kan problemen geven overdag zoals bijvoorbeeld; verminderde prestaties op het werk, concentratie problemen, vermoeidheid, prikkelbaar of slaperig. Slapeloosheid kan ontstaan door o.a. piekeren, rusteloos zijn en veelal door stress. Maar niet kunnen slapen zou ook het gevolg zijn van pijnklachten, een burn-out of een fout dag/nacht ritme.

Wat kunt u doen als je slecht slaapt?

Een klein deel van de mensen gaat vanwege problemen met slapen naar de huisarts. De huisarts schrijft veelal een slaapmiddel voor. Maar deze mag je bij voorkeur niet lang gebruikt worden. Vaak als mensen stoppen met het gebruik van een slaapmiddel komen de klachten weer terug. En daarnaast hebben slaapmiddelen bijwerkingen.

Een andere oplossing voor slaapproblemen is acupunctuur. Taiwaneze onderzoekers vergeleken een wekelijkse acupunctuurbehandeling met een standaard slaappil bij slaapproblemen. Uit het onderzoek bleek dat acupunctuur net zo effectief was als het gebruik van een slaapmiddel.

Behandeling met acupunctuur

Acupunctuur brengt op een natuurlijke wijze het lichaam tot rust, waardoor je effectiever slaapt. Dit heeft zowel invloed op het inslapen, doorslapen als een vermindering van de klachten overdag, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. En het voordeel van acupunctuur is dat acupunctuur niet de bijwerkingen heeft die slaapmiddelen over het algemeen wel hebben.

Met acupunctuur wordt de balans van rust en activiteit in het lichaam herstelt ongeacht de oorzaak van het ontstaan van het slechte slapen. Acupunctuur kan dus ook zinvol zijn wanneer de klacht is ontstaan door een andere ziekte of een stressvolle situatie op het werk of thuis.

acupunctuur puur
Meridians and Acupoints