Acupunctuur & Diabetes behandeling

Acupunctuur en diabetes
Acupunctuur en diabetes Acupuntuur praktijk Feng Ling Haarlem

Acupunctuur: betere stofwisseling en lagere bloedsuiker

Steeds meer mensen krijgen diabetes. De ‘volwassen’ vorm van diabetes, diabetes type II, is een echte welvaartsziekte die meer voorkomt naarmate mensen zwaarder worden, ongezonder eten en minder bewegen. Vaak is diabetes maar één van de problemen en zijn (of komen) er daarnaast ook hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- en vaatproblemen. De medische term hiervoor is ‘metabool syndroom’, wat in gewone taal betekent dat de stofwisseling overbelast is en niet meer goed in staat is om de overmaat aan voedingsstoffen op een goede manier te verwerken.
Reguliere behandelingen voor diabetes richten zich vooral op het verlagen van de bloedsuiker door medicijnen. Als je er vanuit gaat dat de hoge bloedsuiker een uiting is van een verstoorde stofwisseling is een logischer benadering eigenlijk om de stofwisseling zelf te verbeteren. Acupunctuur blijkt dit te kunnen. Mensen die ik in de loop der jaren heb begeleid geven bijvoorbeeld aan dat hun spijsvertering beter loopt, dat ze minder hoeven te eten om zich verzadigd te voelen en dat ze meer zin hebben om te bewegen. Ook neemt het gewicht vaak af, en voelt het lichaam steviger aan. Vermoeidheid wordt vaak minder, schommelingen in energie zijn minder groot. En vaak zijn er ook minder bloedsuikerverlagende medicijnen nodig.

geneeskrachtige kruiden
Chinese kruiden in combinatie met acupunctuur in Haarlem door Feng Ling

Combineren met ander voedingspatroon: groter effect

Sommige van de mensen die zich door de acupunctuur al een heel stuk beter voelden kiezen er voor om ook hun voeding aan te passen. Ik ben voorstander van een voedingspatroon dat valt samen te vatten als: volwaardig, afwisselend en plantaardig. Uit grote onderzoeken blijkt dat dit voedingspatroon het voor de meeste mensen mogelijk maakt om al na korte tijd met alle bloedsuikerverlagende medicatie te stoppen terwijl de bloedsuikers keurig blijven. Verder treedt er een duidelijk gewichtsverlies (vaak zo’n 10 tot 15%) op zonder ‘jojo-effect’ en hebben mensen meer zin om te bewegen. Ik adviseer hier graag in, kan boeken of websites aanraden en meedenken over hoe je zonder vlees en zuivelproducten smakelijk en verzadigend kunt eten.
Zowel het aanpassen van de voeding als de acupunctuur zorgen dus voor vergelijkbare positieve veranderingen. Door ze te combineren wordt het effect veel sterker.

Acupunctuur behandeling van de Onderarm  Acupunctuur Haarlem
Acupunctuur behandeling van de Onderarm

Veranderingen in gedrag en emoties

Zoals gezegd is diabetes (type II) een welvaartsziekte. Door het grote aanbod aan voeding en afgenomen lichaamsbeweging is het voor veel mensen lastiger om slank en fit te blijven en zich te voeden op een manier die echt voedend is. Voor veel mensen is méér, of zoeter of vetter, eten dan nodig is ook een gewoonte, of een manier om om te gaan met gevoelens van bijvoorbeeld boosheid, verdriet of eenzaamheid. Het kan in dat geval goed zijn om bewust te kijken op wat voor momenten u meer binnenkrijgt dan nodig, en op wat voor manier u daar mee kunt omgaan. Ik kan hier samen met u naar kijken.

Bron: de kraanvogel