Acupunctuur en depressie

Depressie komt veel voor in de hedendaagse samenleving. De oorzaken zijn zeer divers en kunnen onder andere genetisch, hormonaal of ten gevolge van persoonlijke omstandigheden zich ontwikkelen. Ook vanuit de Chinese geneeskunde gezien zijn de oorzaken divers. In de Oost Aziatische geneeskunde wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest. Deze worden gezien als een symbiotisch geheel. Lichamelijke disbalans kan geestelijke klachten veroorzaken en andersom.

Vermoedheid - acupunctuur
Depressie ondersteunende behandeling met acupunctuur

De strategie van de Chinese geneeskunde is dan ook om de balans te herstellen. Acupunctuur, (eventueel ondersteund met Chinese kruiden, ontspanningsoefeningen en meditatie) kan een grote bijdrage leveren aan een natuurlijk herstelproces.

Inmiddels heeft modern wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat allopathische medicatie als antidepressiva slechts een beperkte werking hebben. Slechts bij ernstige depressies blijken deze middelen echt te helpen, bij milde tot matige depressies blijken andere methoden als acupunctuur, psychotherapie, yoga, meditatie en EMDR veel effectiever te werken.

De Chinese geneeskunde heeft eeuwenlange ervaring bij het behandelen van geestelijke verstoringen als depressies. Mijn eigen praktische ervaring is dat milde tot matige depressies zeer goed te behandelen zijn met acupunctuur, eventueel ondersteund met bovengenoemde therapieën. Ook bij zware depressies kan acupunctuur een bijdrage leveren, hoewel in dit soort gevallen gezocht moet worden naar een combinatie met reguliere geneeskunde.