Acupunctuur en doorbloeding

Acupunctuur helpt bij koude handen en voeten

Vaak zijn het vrouwen die last hebben van koude handen en voeten. Ruim een derde van de vrouwen heeft er regelmatig last van. De meeste mensen gaan er niet voor naar de dokter, maar de klachten kunnen wel vervelend en in sommige gevallen zorgwekkend zijn.

Verminderde bloedcirculatie

Vaak speelt een verminderde bloedcirculatie een rol indien men koude handen en voeten krijgt bij lagere temperaturen. De bloedvaten trekken samen bij lagere temperaturen waardoor er minder bloed naar het lichaamsoppervlakte stroomt. Het is een normale lichamelijke reactie om het lichaam te beschermen tegen het verlies van warmte. Bij sommige mensen trekken de bloedvaten zich teveel of te lang samen waardoor de bloedtoevoer naar de ledematen afneemt en de handen en/of voeten koud worden.

Acupunctuur Haarlem
Acupunctuur Haarlem door Feng Ling Acupuncturiste

Slechte bloedsomloop

Koude handen en/of voeten kunnen ook een teken zijn van een slechte bloedsomloop. De doorbloeding kan zijn aangetast door bijvoorbeeld een te hoog cholesterol, vetten of nicotine. Bij sommige mensen gaan koude handen en voeten gepaard met verkleuringen van bijvoorbeeld de vingers en tenen. De handen en/of voeten zijn dan extreem koud en hebben rode tot donkerblauw plekken. Deze mensen hebben meestal wintertenen of wintervingers.

Ziekte van Raynaud

Heel soms is er sprake van een onderliggende ziekte waardoor men koude handen en/of voeten krijgt. Een bekend voorbeeld hiervan is de ziekte van Raynaud. Overigens kan het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals beta-blokkers) dit fenomeen van Raynaud als bijwerking geven. Ook hormonen kunnen de oorzaak zijn van deze klachten: bij PMS en een trage schildklier kunnen ook koude handen en/of voeten ontstaan. Gelukkig is het hebben van koude handen en voeten meestal onschuldig. Dit neemt niet weg dat het vervelend kan aanvoelen.

Acupunctuur helpt

Acupunctuur werkt heel goed tegen koude handen en voeten. Het zorgt namelijk voor een betere doorbloeding, meer energie en een hogere lichaamstemperatuur.