Acupunctuur en gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten (schouderklachten, knieklachten, heupklachten, polsklachten) omvatten verschillende aandoeningen. Het kan gaan om een ontsteking in een gewricht of van de banden er omheen, maar ook om een verrekking of een verstuiking, waarbij de banden door een trauma zijn uitgerekt. Ook slijtage van een gewricht – artrose – komt bij het ouder worden vaak voor.
Gewrichtsklachten zijn over het algemeen erg pijnlijk.
In het geval van reuma zijn er meerdere gewrichten – vooral de kleinere – ontstoken. Deze gewrichtsontstekingen zijn erg pijnlijk en leiden op den duur tot vergroeiingen van de aangedane gewrichtjes. Ook vermoeidheid treedt hierbij vaak op.
Behandeling in de westerse geneeskunde bestaat veelal uit medicijnen met veel bijwerkingen.
Acupunctuur is een goede en natuurlijke behandelingsmogelijkheid om de klachten te verminderen of op te heffen.

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditional Chinese Medicine (TCM).
In de TCM gaat het om de energiebalans in het lichaam.
Bij gewrichtsklachten zijn er meestal blokkades in de energiestroom. De energie- en bloedcirculatie in de energiekanalen (meridianen) worden geblokkeerd doordat pathogene – ziekmakende – energieën als wind, damp en koude, het lichaam zijn binnengedrongen. Deze energieblokkades geven als symptoom altijd pijn.
Ook reuma is van oorsprong vaak een combinatie van de pathogene factoren wind, damp en kou in combinatie met een zwakke lichaamseigen energie. In een later stadium is de kou omgeslagen in hitte (ontsteking) en de damp in slijm.
Belangrijk is in alle gevallen om te onderzoeken welke pathogene factoren er aanwezig zijn en welke energiekanalen (meridianen) geblokkeerd zijn.