Acupunctuur en kruiden verlichten chronische darmontsteking

Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen chronische darmontsteking en acupunctuur in combinatie met kruiden. Onderzoekers concluderen dat acupunctuur in combinatie met kruidengeneeskunde helpt om colitis ulcerosa (chronische darmontsteking) te elimineren.

Onderzoekers van het ziekenhuis van Handan City (Hebei, China) voerden een uniek experiment uit. Ze wilden weten of acupunctuur en kruidengeneeskunde in combinatie met farmaceutische medicijnen effectiever is dan het gebruik van alleen drugs. De resultaten waren een overweldigende steun voor het toevoegen van acupunctuur en kruidengeneeskunde met conventionele medicatie protocollen. De werkgroep die acupunctuur en kruiden in combinatie met drugs hadden een totale effectieve score van 93,1%. De groep die alleen drugs ontving had een 75,86% totale effectieve score. De onderzoekers concludeerden dat acupunctuur en kruidengeneeskunde voortdurend klinische resultaten verbetert voor patiënten met colitis ulcerosa.

Het onderzoeksteam verdeelde 58 willekeurige colitis ulcerosa patiënten in twee studiegroepen. Groep 1 kreeg acupunctuur, kruidengeneeskunde en mesalazine. Groep 2 kreeg alleen mesalazine. Orale toediening van mesalazine beklede tabletten werden in een dosis van 1 g per dosis, 4 keer per dag, aan beide groepen gegeven. Een kuur bestond uit acht weken. Mesalazine (5-aminosalicylzuur) is een anti-inflammatoire medicatie dat voornamelijk gebruikt wordt voor de behandeling van inflammatoire darmziekten. Het primaire doel van mesalazine wordt gebruikt bij de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) classificeert colitis ulcerosa in verschillende categorieën. Warmte en toxines zijn categorisch vergelijkbaar met biomedische onderscheidingen van ontsteking. TCM gerelateerd vocht kan ook correleren met biomedisch gedefinieerd ontstekingen evenals etterige laesies. Bloed stasis in het TCM-systeem staat, voor een deel, in relatie tot biomedisch gedefinieerd littekens, gestolde weefsel en een slechte bloedsomloop. TCM erkent ook exogene externe ziekteverwekkers, dieet onevenwichtigheden, stress en qi deficiëntieel vermoeidheidsgerelateerde factoren. Klassieke TCM teksten classificeren colitis ulcerosa in dezelfde categorieën als dysenterie, diarree, hematochezia en/of intestinale wind.

Referentie:
Wang, Zhaoyang, et al.. “Klinische effecten van acupunctuur met Chinese en westerse geneeskunde behandelen op colitis ulcerosa.”