Alternatieve geneeswijzen

Voedingsleer alernayieve geneeswijze
Acupunctuur brengt Balans Acupunctuur in Haarlem

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam die wordt gebruikt om het te onderscheiden van de reguliere geneeskunde. In hoeverre die naam terecht is, kun je je echter afvragen. Deze manier van genezen bestaat namelijk al veel langer. De alternatieve geneeswijze maakt namelijk onder meer gebruik van inzichten uit diverse oosterse geneeswijzen, waaronder de traditionele Chinese geneeskunde. Het maakt onderdeel uit van een lange geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In die zin zou je even zo goed de reguliere geneeskunde als een alternatief kunnen zien voor deze oude natuurgeneeswijzen. Vandaag de dag zijn de verschillende geneeswijzen vooral complementair. Alternatieve geneeswijzen kunnen een belangrijke aanvulling zijn op een reguliere behandeling. In het volgende artikel nemen we de verschillende soorten alternatieve geneeswijzen onder de loep en bekijken we hoe je er gebruik van kunt maken.

Soorten alternatieve geneeswijzen

Er bestaat een breed scala van alternatieve therapieën die je kunt indelen in een aantal categorieën: alternatieve medische systemen, geest-lichaamtechnieken, lichaamstherapieën, biologische therapieën en energetische therapieën. Vooral de alternatieve medische systemen grijpen terug op een eeuwenoude traditie. Je moet hierbij onder meer denken aan de traditionele Chinese geneeskunde en de ayurveda dat zijn oorsprong vindt in India.

Beide geneeswijzen gaan uit van de gedachte dat een ziekte ontstaat door een verstoring van de levenskracht. Het weer in evenwicht brengen daarvan is dan ook het voornaamste doel. Om dit te bereiken maken deze ‘oude’ geneeswijzen gebruik van kruiden. Daarnaast is vanuit de Chinese traditie vooral acupunctuur

bekend. Het is in de westerse wereld al geruime tijd een algemeen aanvaarde alternatieve geneeswijze.

Kracht van de natuur

Homeopathie, dat in de 18e eeuw in Duitsland is ontstaan, behoort ook tot de populaire soorten alternatieve geneeswijzen. Uitgaande van de gedachte dat het gelijke, het gelijke geneest, wordt aan een stof, die in hoge dose een ziekte veroorzaakt, een geneeskrachtig werking toegedicht als deze wordt gebruikt in zeer lage doses. Homeopathie maakt dan ook gebruik van kruiden en natuurlijke medicijnen.

Evenals homeopathie gaan ook de natuurgeneeswijzen uit van het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Voorkomen is beter dan genezen, is de filosofie achter deze alternatieve geneeswijze waarbij de nadruk ligt op een gezonde levensstijl.

bron: geneesjewijzer.nl