Chinese voedingsleer

Het ideale dieet bestaat niet in de Chinese voedingsleer. Wat goed is voor de één, kan slecht zijn voor de ander. Wat goed bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke conditie. Wel bestaan er algemene Chinese voedingsadviezen die gelden voor iedereen. Hieronder een aantal van die adviezen.

acupuncture needles and chinese herbal medicine selection
acupuncture needles and chinese herbal medicine selection

Niet teveel salade, fruit en ijs

Westers gezien is het ontzettend gezond om veel salades en fruit te eten. Dit vanwege het aantal vitamines en de hoeveelheid calorieën en vezels. De Chinese voedingsleer is echter van mening dat je niet teveel salades en fruit moet eten. Dit omdat salades en fruit een koude energie hebben. Teveel van deze koude energie kan ervoor zorgen dat de spijsvertering op een laag pitje komt te staan. Het eten van ijs als toetje is dan zeker ook niet aan te bevelen. Met een volle buik is het juist belangrijk dat je spijsvertering goed op gang komt in plaats van dat het stil komt te staan.

Niet teveel kaas, melk en yoghurt

Westers gezien leveren zuivelproducten veel calcium op wat belangrijk is voor een goede botopbouw. Nederlanders zijn echte zuivel-liefhebbers en gebruiken veel kaas, melk en yoghurt. In de Chinese voedingsleer zorgen deze producten echter snel voor slijmvorming. Hierdoor kan je op den duur klachten krijgen zoals: zwaar gevoel in het lichaam, vaag gevoel in je hoofd en darmklachten.

Soep is gezond

De Chinezen zijn dol op soep. Soep is licht verteerbaar, is heel goed voor de spijsvertering, vult goed en geeft een boost aan je maag en milt energie. Daarnaast zorgt soep voor voldoende vocht in het lichaam en kun je er makkelijk verse groenten en gezonde kruiden bij gebruiken.

Verlang jij telkens naar producten met een bepaalde smaak? Dan kan dat een teken zijn van jouw lichaam…
– Heb je veel zin in zout: dat kan betekenen dat jouw nier energie uit balans is.
– Heb jij veel zin in zoet: dat kan betekenen dat jouw milt energie balans is.
– Heb jij veel zin in pikant: dat kan betekenen dat jouw long energie uit balans is.
– Heb jij veel zin in zuur: dat kan betekenen dat jouw lever energie uit balans is.
– Heb jij veel zin in bitter: dat kan betekenen dat jouw hart energie uit balans is.

Net als bij Westerse voedingsleer geldt: teveel van een bepaald product is nooit goed en zorg daarom dus voor veel afwisseling.

acupuctuur
acupunctuur
warm water gezond