Fytotherapie

Acupunctuur door mevrouw Feng Ling in HAARLEM

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie staat voor de toepassing van plantaardige geneesmiddelen, op basis van de fytotherapeutica. De therapie heeft het doel om een goede gezondheid te behouden, of de gezondheid in het algemeen te verbeteren. Het behoort tot de natuurgeneeskunde of de alternatieve geneeswijzen en zorgt er op basis van natuurlijke ingrediënten voor dat ons lichaam de juiste voedingsstoffen en ondersteuning ontvangt.
Het is echter van belang dat het gaat om de professionele toepassing hiervan, een particulier initiatief behoort wat dat betreft niet tot de definitie zoals de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) die afgeeft. Binnen de professionele toepassing hiervan kunt u gebruik maken van zowel een oosterse als een westerse benadering, op basis van verschillende stoffen. Er zijn een aantal verschillende methoden bekend, het gaat om 5 verschillende varianten.

De definitie voor fytotherapie zoals de NVF die hanteert is afgeleid van die van de ESCOP, de European Scientific Cooperative on Phytotherapy. De ESCOP is een koepelorganisatie voor de verschillende nationale verenigingen, die in 1989 werd opgericht om een duidelijke Europese lijn neer te kunnen zetten. Het is binnen die Europese lijn van belang dat het gaat om geneesmiddelen die op een actieve wijze inspelen op onze gezondheid. Het gaat om ingrediënten uit planten, delen van planten of plantenmaterialen, in ruwe of bewerkte staat.

bron: geneesjewijzer.nl