Hielspoor symptomen

De belangrijkste symptomen van hielspoor en peesplaatontsteking zijn met name de pijn en stijfheid onder de hiel bij lang staan en lopen. Met name ‘s ochtends bij het opstaan is de pijn extra erg. Wel wordt de pijn vaak iets minder na de eerste stappen. Lang staan en lopen kan erg problematisch worden en soms kunnen mensen daardoor niet eens hun beroep of sport meer uitoefenen.

Dit zijn de meest voorkomende hielspoor symptomen:

Pijn onder de hiel. Vooral ‘s ochtends of na langere tijd stil zitten is hielpijn een van de meest genoemde symptomen. Dit kan vaak beter worden door wat te gaan lopen en op te warmen. De zenuwen en bloedvaten raken in een rust-toestand bij stilstand, en raken dan direct gestressed als er weer op gestaan wordt. Na een stukje lopen wennen de zenuwen weer en wordt de hielpijn weer wat minder. Bij zware vormen van hielspoor kan echter ook dit niet te lang worden volgehouden. Pijn onder de voet na stilzitten.Pijn bij lopen, vooral bij net opstarten. Na een beetje opwarmen neemt de voetpijn vaak wel iets af. Problemen om lang stil te staan. Vooral bij mensen die een staand beroep uitoefenen is dit lastig te vermijden, en kan dit zeer pijnlijke voeten veroorzaken. Niet voor niets is een van de Engelse vertalingen van hielspoor “Policeman’s heel”…

Stijf of gespannen aanvoelen van de peesplaat onder de voet. De peesplaat voelt soms duidelijk strak en gespannen aan, ook weer een stress reactie. Ook de achillespees is soms stijf en een beetje pijnlijk.

Hielpijn bij autorijden is ook een typisch hielspoor symptoom, door de onnatuurlijke houding van de voet (cruise control helpt!).